“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-12

(1)Animals that feed on plants-
(a)Carnivorous
(b)Herbivorous
(c)Insectivorous
(d)Graminivorous
Ans-b(Herbivorous-शाकाहारी)
(2)A number of stars grouped together-
(a)Orbit
(b)Constellation
(c)Solar system
(d)Comet
Ans-b(Constellation-तारों का समूह)
(3)Lasting only for a very short while-
(a)Transparent
(b)Temporal
(c)Temporary
(d)Temperate
Ans-c(Temporary-अस्थाई)
(4)Murder of a man-
(a)Regicide
(b)Fratricide
(c)Homicide
(d)Genocide
Ans-c(Homicide-मानवहत्या)
(5)Use of force or threats to get someone to agree to something-
(a)Coercion
(b)Conviction
(c)Confession
(d)Cajolement
Ans-a(Coercion-जोर-जबरदस्ती)

(1)Strong dislike between two persons-
(a)Aversion
(b)Antipathy
(c)Apathy
(d)Despair
Ans-b(Antipathy-द्वेष-भाव)
(2)That which is without opposition-
(a)Unaware
(b)Verdict
(c)Unanimous
(d)Spontaneous
Ans-c(Unanimous-सर्वसम्मति)
(3)The plants and vegetation of a region
(a)Flora
(b)Fauna
(c)Landscape
(d)Environment
Ans-a(Flora-वनस्पति )
(4)The killing of whole group of people-
(a)Genocide
(b)Germicide
(c)Patricide
(d)Suicide
Ans-a(Genocide-जनसंहार)
(5)A remedy for all diseases-
(a)Cough syrup
(b)Panacea
(c)Medicine
(d)Inhaler
Ans-b(Panacea-रामबाण)

 

(1)Place where wine is made-
(a)Bakery
(b)Cloakroom
(c)Tannery
(d)Brewery
Ans-d(Brewery-शराब की भट्टी, मद्यनिर्माणशाला )
(2)A paper written by hand-
(a)Handicraft
(b)Handiwork
(c)Manuscript
(d)Thesis
Ans-c(Manuscript-हस्तलिखित)
(3)The art of preserving skin of animals, birds, and fishes-
(a)Topology
(b)Taxonomy
(c)Seismology
(d)Taxidermy
Ans-d(Taxidermy-चर्मप्रसाधन)
(4)Related to the moon-
(a)Solar
(b)Moony
(c)Lunar
(d)Honeymoon
Ans-c(Lunar)
(5)The plants and vegetation of a region
(a)Flora
(b)Fauna
(c)Landscape
(d)Environment
Ans-a(Flora-वनस्पति)

 

(1)Scale used for measuring the strength of an earthquake-
(a)Celsius
(b)Newtons
(c)Richter
(d)Linear
Ans-c(Richter)
(2)Something kept as a reminder of an event-
(a)Trophy
(b)Souvenir
(c)Prize
(d)Antique
Ans-b(Souvenir-निशानी, यादगार)
(3)One who practises one of the fine arts-
(a)Painter
(b)Artist
(c)Designer
(d)Architect
Ans-b(Artist-चित्रकार)
(4)Found all over the world-
(a)International
(b)Universal
(c)Regional
(d)Provincial
Ans-b(Universal-सर्वव्यापी)
(5)A general pardon of offenders-
(a)Parley
(b)Amnesty
(c)Parole
(d)Acquittal
Ans-b(Amnesty-क्षमादान)

 

(1)To be dogmatic in one’s opinions
(a)Plaintive
(b)Opinionated
(c)Undoubtable
(d)Secular
Ans-b(Opinionated-सिद्धांतवादी, हठधर्मी)
(2)Intense and unreasoned fear or dislike-
(a)Horror
(b)Phobia
(c)Fright
(d)Scare
Ans-b(Phobia)
(3)Excessively enthusiastic unreasonably about something-
(a)Spirited
(b)Interested
(c)Fanatical
(d)Despotic
Ans-c(Fanatical-उन्मादी)
(4)An agreement between two countries or groups to stop fighting-
(a)Compromise
(b)Ceasefire
(c)Outpost
(d)Protocol
Ans-b(Ceasefire-युद्ध विराम)
(5)Full of criticism and mockery-
(a)Discrimination
(b)Ridicule
(c)Satire
(d)Contempt
Ans-c(Satire-व्यंग्य)

Also Read  Words for Various Fields of Study

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Share this post

error: Content is protected !!